Pietarin metro

Metro on erittäin hyvin toimiva tapa liikkua pidempiä matkoja Pietarissa. Metrossa on viisi linjaa ja yhteensä 67 asemaa. Metrolinjojen yhteispituus on 114 kilometriä, ja metroa käyttää keskimäärin 2,1 miljoonaa matkustajaa päivässä.

Metrolla matkustamisen ABC

Metromatka maksetaan ostamalla kassalta poletti (zheton). Kassat sijaitsevat hallissa heti metroaseman sisäänkäynnin jälkeen. Kertamatka eli yksi zheton maksaa tällä hetkellä 28 ruplaa. Jos olet epävarma kielitaidostasi, työnnä sopiva raha kassan luukusta ja näytä sormillasi, montako zhetonia haluat. Kassoilta eteenpäin pääsee ainoastaan porttien läpi. Portti avautuu pudottamalla poletti portin oikealla puolella olevaan aukkoon. Joudut siis heti luopumaan poletistasi, mutta sitä vastaan olet nyt sisällä metrossa, ja voit ajella vapaasti kaikilla 5 linjalla vaikka metron sulkemiseen asti, kunhan et poistu välillä maan pinnalle. Huomaa, että jos sinulla on suurikokoisia matkatavaroita, esim. iso matkalaukku, et pääse tavallisista porteista läpi, vaan sinun täytyy käyttää porttirivistön sivussa olevaa leveämpää porttia.

Porttien jälkeen on useimmilla asemilla edessä minuutteja kestävä liukuporrasmatka syvälle maan alle. Päästyäsi laiturille, tarkista opasteista, kummalta raiteelta metrojunat menevät haluamallesi asemalle.

Nykyisin suurin osa metron opastekylteistä sisältää asemien nimet kyrillisten lisäksi latinalaisin kirjaimin ja ohjeet myös englannin kielellä. Kuulutukset junissa ja asemilla sen sijaan ovat edelleenkin vain venäjäksi. Matkan etenemistä voi seurata jokaisessa vaunussa olevista linjakartoista, joissa on asemien nimet myös latinalaisin kirjaimin.

Vaihtaminen metrolinjalta toiselle on helppoa. Seuraa vain vaihtoasemalla opasteita, joissa on haluamasi linjan numero ja värikoodi. Samoin uloskäynnit on selkeästi merkitty, nykyisin myös englannin kielellä.