Raha ja maksaminen

Venäjän rahayksikkö on rupla (kansainvälinen valuuttakoodi RUB), joka jakautuu 100 kopeekkaan. Käytännössä kopeekat ovat jääneet pois käytöstä ja hinnat ilmoitetaan ruplan tarkkuudella. Kopeekkahintoja voi vielä nähdä lähinnä joidenkin suurten supermarketketjujen hinnoittelussa.

Käytössä on 1, 2, 5, 10 ja 25 ruplan kolikoita sekä 10, 50, 100, 500, 1000 ja 5000 ruplan seteleitä.

Ruplan kurssi

Ruplan kurssi () .

Valuutanvaihto

Ruplia on mahdollista vaihtaa jo kotimaassa ennen matkalle lähtöä, mutta vaihtokurssit suomalaisissa pankeissa ja rahanvaihtopisteissä ovat erittäin huonot. Venäjälle matkaavissa junissa on myös mahdollista vaihtaa rahaa, mutta tällöinkään kurssi ei ole edullinen.

Pietarissa eurot on helppo vaihtaa rupliksi lukuisissa rahanvaihtopisteissä, joita on joka puolella kaupunkia. Varsinkin ydinkeskustassa monet rahanvaihtopisteet ovat auki ympäri vuorokauden. Rahanvaihtopisteen tunnistaa kyltistä jossa lukee "ОБМЕН ВАЛЮТЫ" ja usein myös englanniksi CURRENCY EXCHANGE. Kylteissä on usein nähtävillä myös euron ja Yhdysvaltain dollarin ruplakurssit. Valuutan vaihtaminen muualla kuin valuutanvaihtopisteissä ei ole suositeltavaa.

Valuutan nostaminen pankkiautomaateista

Ruplia voi hankkia kätevästi myös nostamalla niitä suomalaisella luotto- tai electron-kortilla pankkiautomaateista, joita löytyy joka puolelta kaupunkia. Pankkiautomaatteja löytyy mm. metroasemilta, pankkien konttorien yhteydestä, kauppakeskuksista ja isoimmista hotelleista. Suositeltavaa on käyttää sisätiloissa sijaitsevia automaatteja. Kaikissa automaateissa on mahdollisuus valita käyttökieleksi englanti. Suomalaisella kortilla rahaa nostettaessa vaihtokurssi on yleensä kohtuullinen, mutta jokaisesta nostosta peritään muutaman euron nostopalkkio sekä 2,5 prosenttia nostettavasta summasta. Tästä johtuen ei ole kannattavaa nostaa jatkuvasti pieniä summia. 4000 ruplaa (n. 100 euroa) on tavallinen kertanoston määrä, ja tarpeesta riippuen voi tietenkin nostaa enemmänkin. Vältä kuitenkin 5000 ruplan nostamista, sillä tällöin saatat saada yhden 5000 ruplan setelin, jota monet pienemmät liikkeet eivät mielellään ota vastaan.

Luottokortilla maksaminen

Kortilla maksaminen yleistyy Pietarissa jatkuvasti, ja isoissa liikkeissä ja vähänkään paremmissa ravintoloissa hyväksytään yleisimmät luottokortit. Pienissä liikkeissä ja kuppiloissa on syytä varautua maksamaan käteisellä. Kansainvälisten ketjujen pikaruokapaikoissa (McDonald's, KFC, Subway, Burger King jne.) kortit kelpaavat. Yleisimmin hyväksytyt kortit ovat Visa, Visa Electron, MasterCard, MasterCard Electron ja Maestro. Muita kortteja hyväksytään melko satunnaisesti.