Verikirkko (Kirkko veren päällä), Pietari

venäjäksi Спас на Крови (Spas na Krovi), Собор Воскресения Христова на Крови (Sobor Voskresenija Hristova na Krovi
tunnetaan myös nimellä Kristuksen ylösnousemuksen katedraali

Osoite: Naberezhnaja kanala Gribojedova 2b
Metro: Nevskii Prospekt / Gostinyi Dvor
Aukioloajat: klo 10-19, suljettu keskiviikkoisin
Pääsymaksu: 250 ruplaa
Nettisivut www.cathedral.ru

Verikirkko, Kirkko veren päällä, Pietari
Verikirkko on yksi harvoista venäläistä tyyliä edustavista kirkoista Pietarissa

Verikirkko (tunnetaan myös nimellä Kirkko veren päällä) on saanut nimensä siitä, että se on rakennettu paikalle, jossa tsaari Aleksanteri II haavoittui pommi-iskussa 1.3.1881. Reilun tunnin kuluttua attentaatista hän kuoli vammoihinsa Talvipalatsissa. Jo murhaa seuraavana päivänä kaupungin duuma esitti edesmennen tsaarin valtaan nousseelle pojalle Aleksanteri III:lle muistomerkin tai rukoushuoneen rakentamista murhapaikalle. Aleksanteri III halusi, että paikalle pystytetään kirkko.

Kirkon suunnittelusta järjestettiin arkkitehtikilpailu, jossa menestyneet suunnitelmat eivät kuitenkaan kelvanneet Aleksanteri III:lle. Hän halusi, että kirkko edustaisi venäläistä tyyliä. Toinenkaan arkkitehtikilpailu ei tuottanut tulosta. Lopulta kirkko päätettiin rakentaa Alfred Parlandin suunnitelman pohjalta, joskin tähänkin suunnitelmaan tehtiin suunnittelu- ja rakennusaikana suuria muutoksia. Rakentaminen aloitettiin 1883, mutta työt osoittautuivat ongelmallisiksi mm. viereisen kanavan takia. Rakentamisessa käytettiin uusia rakennustekniikoita, ja mm. kirkon valaistus hoidettiin 1689 hehkulampulla. Viimeiset kymmenen vuotta rakennusajasta kuluivat pääosin mosaiikkitöihin. Kirkko valmistui vuonna 1907.

Koska Verikirkko oli alusta asti tarkoitettu muistomerkiksi murhatulle tsaarille, sillä ei ollut seurakuntaa eikä siellä järjestetty tavallisia jumalanpalveluksia. Kirkon länsiosassa vastapäätä alttaria oleva katos osoittaa tsaarin murhan tarkan tapahtumapaikan. Katoksen alla on säilytetty alkuperäistä katukiveystä ja kanavan kaidetta, joissa on ollut tsaarin verta.

Neuvostoviranomaiset sulkivat kirkon 1930. Leningradin piirityksen aikana se toimi tilapäisenä ruumishuoneena. Sodan päätyttyä kirkko toimi mm. perunakellarina ja Pienen oopperateatterin (nyk. Mihailovski-teatteri) lavastevarastona. 1971 erittäin huonoon kuntoon päässyt kirkkorakennus siirtyi Iisakin kirkon museon alaisuuteen. Perusteelliset restaurointityöt aloitettiin 1980-luvulla, ja ne saatiin päätökseen 1997. Tuolloin Verikirkko avattiin yleisölle, päivälleen 90 vuotta sen vihkimisen jälkeen.

Kirkkorakennuksen korkeus on 81 metriä. Siinä on yhdeksän kupolia asymmetrisessä muodostelmassa. Osa kupoleista on kullattu, osassa on emalipinnoite. Verikirkko tunnetaan erityisesti vaikuttavista mosaiikeistaan, joita on yli 7500 neliömetriä.

Kartta: Verikirkko, Pietari