Viisumivapaat risteilyt

Venäjän lainsäädäntö mahdollistaa nykyisin laivamatkustajille lyhyet viisumivapaat vierailut Venäjällä. Ilman viisumia voi maassa viipyä korkeintaan 72 tuntia, ja maahan on saavuttava ja sieltä poistuttava samalla aluksella. Virallisesti viisumivapaus koskee vain turistiryhmiä, ja tästä johtuen viisumivapaasti Venäjälle saapuvan on poistuttava laivasta ryhmän mukana sekä siirryttävä satamasta eteenpäin maksullisella shuttle-bussilla. Laivalle on myös palattava samalla organisoidulla bussikyydillä.

Helsinki-Pietari -väliä liikennöivällä Princess Maria -aluksella saapuvat voivat viettää viisumivapaasti Pietarissa joko yhden päivän (laiva saapuu Pietariin aamulla klo 09.30 ja lähtee samana iltana 19.30) tai kaksi yötä (tällöin laiva käy välillä kerran Helsingissä, eli saapuminen Pietariin aamulla klo 9.30 ja paluu kaksi päivää myöhemmin klo 19.30). Jos viisumivapaa oleskelu kestää yön yli, on hotellivaraus pakollinen, ja siitä on esitettävä dokumentit rajatarkastuksessa.

Viisumivapaita risteilyjä Pietariin järjestetään kesäisin myös Lappeenrannasta ja silloin tällöin myös Haminasta. Tällöin laivamatka päättyy Viipuriin, mistä siirrytään bussilla Pietariin.

Viisumivapailla risteilyillä vaadittavat asiakirjat

Viisumivapaasti Venäjälle saapuvan laivamatkustajan on esitettävä Venäjän passintarkastuksessa seuraavat dokumentit:

  • Passi - passin on oltava voimassa 6 kuukautta matkan jälkeen
  • Maahantulokortti (Migratsionnaja karta), joka jaetaan laivalla ja jonka A- ja B-osat on täytettävä. Passintarkastuksessa maahantulokortti leimataan, ja matkustajalle palautetaan B-osa. B-osa on säilytettävä matkan ajan ja se luovutetaan passintarkastuksessa Venäjältä poistuttaessa.
  • Shuttle-bussilippu
  • hotellivoucher, jos viisumivapaa oleskelu kestää yön yli

Princess Maria -laivalla saapuville viisumivapaille matkustajille pakollinen shuttle-bussilippu maksaa 25 euroa (lapset 12,50 euroa).